tisdag 31 december 2013

Nyårskonsert 2013

Årets sista fest är här! Den började redan imorse med skönsång: "Happy birthday" för min mamma. Vi skrattade oss fördärvade när pappa la upp dyngsura, nyrostade brötchenhalvorna på brödrosten med "frallgallret" uppe. Jag hade precis brett dom med smör, yogurt och marmelad på, men precis som vi skulle tåga in till mamma välte tulpanvasen och blötte ner allt. Vi fick starta om. Äldsta dottern sa lite roat att "det kanske funkar andra gången" och Karlsloken tittade förväntansfullt på marmeladmackorna och undrade nog om det skulle hända fler roliga saker innan frukost.
Sedan sjöng vi. På engelska, som vanligt i denna svensk-tyska familj. 
Vår present fick födelsedagsbarnet igår. Det blev en mycket uppskattad ölprovming som Karlsloken had arrangerat och själv höll i. Nog för att jag diggar min Karlslok, men jag visste inte vilken talang han var på detta! Till och med vår trötta dotter som varit uppe till först morgontåget kvällen inne satt som ett tänt ljus och lyssnade intresserat.


Åter till dagen. Här i huset bor nämligen en kulturvårdare av lutfiskens traditioner, så till lunch bjöds vi på årets lutfisk. Lutfisk är himla märkligt och nästan ingen lutar sin fisk själv längre. Kunskapen ägs av några få och dom flesta köper sin fisk färdiglutad.


Efter lunch hann vi inte med tårtan utan fick skynda oss. Årets nyårskonsert började klockan tre och vi är alltid sena. 
På nyårskonsert ser man en äng av maskrosbollar på parkett. Det är min svärmor som kallar dom vita huvudena så. Visst är det en bra beskrivning?


Kvällen bjöd på tretakt och polska, pukor och trumpeter. Jag älskar detta! När min dotter (som var uppe till första morgontåget) var mer första gången, hon var kanske tre år, spelad hon med i alla stycken. Hon spelade trumpet när trumpeterna trumpetade, hon trummade med slagverkarna och hon spelad fiol med stråkarna! Hela ungen gled fram och tillbaka i stolen och hon levde med i musiken. 

Snart börjar musiken.


Först kommer orkestern. Alla applåderar. Alla instrument stäms och publiken tystnar. Sedan kommer dirigenten. Alla applåderar. Så drar det igång!


Stråkarna är dansen, blåsarna är galoppen och slagverkarna håller takten.



Ibland hör man en harpa! Instrumentet är imponerande! Ser ni att det har pedaler?


Ibland hörs inte harpan. Det är inte så konstigt.


En tuba. Jag letar efter fagotten, klarinetten, tvärflöjten, hornet och undrar om mina barn vet vad instrumenten heter. Vet dom det?


Till musiken blev det balett.


Och sång. 


Och lite hyss.


Avslutningsvis (nästan) spelades Champangegaloppen och den där vita cykelpumpen som killen i mitten håller i, gör knallen.


 Allra sist spelades Radetzky Marsch av Linköpings symfoniorkester och publiken applåderade ömsom tyst och försiktigt ömsom högljutt och taktfast enligt dirigentens viftningar. Precis som det ska va!

Nu fortsätter nyårsfesten. I köket pågår magi och trolleri.

Jag önskar alla ett gott slut på 2013 och ett riktigt härligt nytt 2014!!







lördag 28 december 2013

Lördagstema: halvårskoll

För ett år sedan låg 2013 tomt som ett oskrivet blad. Uppfylldes mina förväntningar?
Nyårslöften är jag dålig på. Det blir väl mest tankar om att jag ska fånga dagen, vara aktiv, ta hand om min kropp och knopp. Ni vet underhålla maskineriet på bästa sätt.
Nu ska vi se hur andra halvan av 2013 såg ut! Underhöll jag maskineriet hela vägen?


KROPPEN:
Jodå, vi har fortsatt vår tradition att varje fredagkväll åka till Knivstas lilla simhall för lugn och stämningsfull motionssimning. Ibland bara jag och Karlsloken, men allt oftare följer några av dörrarna med. Efter simningen hämtar vi mat eller äter något förberett, som bara kan ställas fram. Det är fredagsmys på riktigt!
I november under Allt för hälsan mässan, hade jag anmält mej till ett träningskonvent som arrangerades av http://www.traningsevent.se, men på morgonen vaknade jag med huvudvärk och tyng kropp. Jag avvaktade och kom inte iväg förrän till dom sista träningspassen, men oj vad det var värt resan till Älvsjö! 
Under hösten har jag faktiskt startat en ny träningsvana. Karlsloken, som gillar spinning har lyckats locka över mej till ett spinningpass varje vecka. Varje måndagkväll åker vi till gymmet tillsammans! 


KROPPEN & KNOPPEN:
Under hela året har jag även fortsatt med Yoga minst en gång i veckan - ibland två. Ja, det har jag väl skrivit förut, men yogan har gett mig så mycket, som jag inte trodde var möjligt i form av bättre fokus, balans, styrka och uthållighet! 
Under sommaren och tidiga hösten gjorde vi två vandringar! En i svenska fjällen, tillsammans med mina bröder och deras familjer och en annan i Österrike tillsammans med mina kollegor. Jag upplever en enorm avkoppling när jag går i naturen! Visst blir kroppen trött, men det vägs upp tusenfalt av hur utvilad hjärnan blir! 
Tyvärr ser jag i min dagbok att vi inte har haft något vidare mycket naturupplevelser på agendan under senare delen av hösten. Jo förresten, jag har ju fortsatt att bada varje månad. Vi får se var detta slutar, än så länge känns det bra i alla fall. 


KNOPPEN:
Jag läser för lite böcker och klagar ständigt på det! Men två böcker har jag lyckats klämma under hösten: "Lucke och Lull" av Björn af Kleen och Alice Munroes "Brinnande Livet". Jag har ju börjat pendla och sitter två timmar på tåget varje dag, det vore väl sjutton om jag inte skulle kunna läsa lite mer! 
Något jag försöker vara noga med är att konsumera lite kultur i form av musei- eller teaterbesök. I höst har det blivit tre teaterföreställningar! Inte illa, med tanke på att döttrarna börjar bli stora och det ibland är svårt att enas om gemensamma aktiviteter. Först var det Mozartz Trollflöjten på Folkoperan. Mest för att vi just pratat om Mozart i familjen, när tillfälle och biljetter lägligt nog dök upp. Sedan såg vi Pojkarna som Uppsala Stadsteater satt upp som skolpjäs. Gry och jag hade läst boken och ville gärna se den, men alla i familjen tyckte den var riktigt bra. Så är ju historien bra också! För bara några veckor sedan var vi i Stockholm och såg Sweeney Todd med Peter Jöback och Vanna Rosenberg. Vi gillar ju Tim Burtons filmer, så det var kul att se just Sweeny Todd på teater. Jag tyckte handlingen i teaterversionen var lättare att följa. Ibland är det en riktig utmaning för hjärnan att förstå och tolka en teaterföreställning, eller så är jag bara mer allert på teater än när jag ser på film (och inte somnar). Hur som helst blir det oftare roliga diskussioner efter en teaterföreställning än en film.



Ja, det får väl sammanfatta andra halvan av 2013. Allt annat stök som har hänt under hösten med renoveringar i källaren, uteblivna brödbak, kräftskivor och partaj får lämnas därhän. Nästa år hoppas jag på fler kreativa projekt, mer uteliv och mer läsning. Så det så.

söndag 22 december 2013

Lördagstema: Nya traditioner

Min familj firar vanliga svenska högtider, på ett ganska vanligt svenskt sätt med några traditioner som vi har med oss sedan barnsben och några nya som vi skapat själva. Alldeles enligt mönstret.
Jag älskar fest och traditioner, men är flexibel när det gäller hur vi firar - utom i ett fall:

Jag har problem med midsommar! Under en period ville jag faktiskt inte fira alls. Vi åkte bort eller gjorde ingenting och hade en vanlig dag. Skönt och kravlöst? Nej, jag mådde dåligt och var på dåligt humör.  

Varför denna aversion mot just midsommar, frågade jag mej. Det spelar väl ingen roll om man firar midsommar eller inte? Jag tror att det var för att det blev en sådan apparat att få till ett traditionsenligt firande - med stång, ringdanser, sill och snapsvisor. Det var så jag såg midsommar för mitt inre. Det var ju enkelt när vi bodde i Dalarna, midsommarfirandets Mecka! Till och med när vi flyttade hit till Uppland och barnen fortfarande var små och ville vara med och leka blev midsommar rolig och stämningsfull. 

Men under några år nu har midsommartraditionen förändrats för oss och just övergången har varit lite svår för mej. Svårt att tycka att det är mysigt och roligt, svårt att vara utanför andra människors midsommartraditionsbubbla och svårt att skapa en ny egen. Efter mycket funderande på det här har jag bestämt mej för att i alla fall sluta drömma om en midsommar som vi inte firar. Det gör bara livet trögare. I år firade vi lätt hemma hos mina svärföräldrar Det gick bra och jag tyckte midsommar blev perfekt.

En somrig bild - jag kastar mig in i en ny tradition. Utmaningen att bada varje dag på semestern har utökats till att bada varje månad. Än så länge pågår detta som en utmaning, men jag drömmer om att kunna njuta av ett dopp året runt, utan att det känns som något oerhört speciellt.

På tisdag firar jag jul, där håller jag på traditionen med rim på alla paket! I övrigt skippar vi julskinkan helt i år och en hel del nya vegetariska rätter kommer ta plats på julbordet. Folkmängden kommer öka crescendoartat med oss fem på julafton, påfyllnad till juldagen och riktig släktsammankomst på Annandagen. Jag gillar julen och ser inte fram emot den dag då jag kommer känna för julen som jag gör för midsommar, men det tänker jag inte på.

Nu önskar jag alla en skön och fridefull jul! 

lördag 14 december 2013

Lördagstema: I dag ...

Idag tänkte jag göra lite annorlunda. Jag vet inte riktigt vad som händer den här dagen än, den är inte särskilt planerad och vi har inga inbokade evenemang eller åtaganden. Därför tänkte jag bjuda på dagen, som den kommer. Med ett foto i timmen (på't ungefär) kan ni hänga med på min dag! Jag får se vilket som passar min bedrövliga Blogger-app bäst, att lägga bilderna i följd eller om den senaste hamnar högst upp. 

06:24 Godmorgon! Jag är verkligen nöjd med vår nya toalett och får precis den där lyxkänslan varje morgon som jag ville ha! Det är så lätt att bara tänka praktiskt, men här fick utseendet styra. Nu kryper jag ner i kojen en stund till - det är ju ändå lördag!

09:26 Godmorgon 2! Ett "sova-länge" rekord är slaget, dagen till ära! Så går det när jobbveckorna kryddas med omåttligt festande om kvällarna. Igår avslutades kvällen med kollegor och det var tredje sena kvällen samma vecka. Utan Kalle på TV på morgonen hade jag nog kunnat sova en timme till.

10:39 Ny lucka att lösa! Skönt med en lat morgon.

14:40 Dagen springer fort. Speciellt när det står städa och röja på schemat. Ni ser den svarta säcken lite till höger? Helst vill jag stjälpa ner allt i den och kasta ut!

15:59 Nämen titta! Ett sparat kvitto från 1991, när en liter mellanmjölk kostade 6.35 och bananerna kostade 9.90/kg! Dom var nog inte ekologiska, men jag vet att miljö- och hälsotänk låg i faggorna för konsumentmedvetenheten. I Tyskland hade fullkornstrenden redan pågått i några år. Vollkorn.

20:15 Man kan väl säga att ett foto i timmen sket sig rejält! Tiden sprang på och jag hann inte riktigt med. Bra insikt. Ungefär som när jag i våras deltog i en träningsutmaning, där även vardagsmotion noterades. Jag fick ingen vardagsmotion. Det har jag åtgärdat. Det kan ju också vara så att just städning och röjning slukar tid. Imorgon ska jag nog baka istället.

Tack för idag! En ganska händelselös dag som avslutas med TV och soffhäng tillsammans med familjen (dom som är hemma). 

lördag 7 december 2013

Lördagstema: Bakverk

Den här lördagens tema är som gjort för mej! Dessutom har jag många gånger tänkt att jag kanske borde skriva lite om mitt bakintresse, med betoning på lite för det enda som behövs när man bakar är egentligen lust!
Baket börjar med en jäst av något slag. Surdeg, levain eller vanlig hederlig Kronjäst.
Jag startar ofta mitt bak med en aprikosjäst. Jag köper osvavlade aprikoser som jag lägger i burken med vatten och honung. Efter några dagar puttrar och bubblar det i burken. Då tar jag lite av vätskan och blandar med lite mjöl. Den degklutten "förstorar" jag sedan några gånger med mer mjöl och vätska, men då vatten, tills den väger ett knappt kilo.

Jag väger allt med våg! Och jag kör degen läääänge i maskinen! Länge, länge, länge!
Ja, man hinner sitta ner och ta ett lite glas vitt ... (som det ser ut som att jag gjorde just den här dagen)
Man måste vara försiktig med bakmaskinen! Den är stark som satan och knölar lätt sönder allt som hamnar däri.

Sedan ska degen jäsa, helst kallt!


Med bakning måste man vara beredd på att ständigt lära,

numer jäser jag alltid degen i syltkitteln.


Bränt bröd. Lätt hänt!

Platt bröd. Lätt hänt!

När man blir lite rutinerad, kan ha flera bak igång samtidigt.


Levain, söt-sur och laupta bröd (om jag inte minns fel).

Jag använder jäskorgar av olika slag. I början tog jag durkslaget, det funkade också!



Det är jäskorgen som ger det fina mönstret på brödet.


Om man är lite snitsig, kan man göra skåror med en vass kniv också, jag gjorde ett försök på dom här bröden. Annars lägger jag hellre den vikta delen av degen nedåt i jäskorgen, så det öppnar sig naturligt när man tippar upp det.

Jag bakar nyfiket och vill förstå processen, därför dokumenterar jag mina bak ganska noga. Här är en studie av jäsningen i ugnen. Totalt sett bakar jag brödet i 55-60 minuter, men det är under dom första 20 minuterna som brödet jäser upp. 






Man kan se när skorpan börjar hårdna och "brödrocken" blir lite trång, då reser sig undersidan och spänner ut sig för allt vad rocken håller och brödet blir runt.


När brödet har svalnat är det som att öppna en julklapp!


Alla bröd blir olika, men dom här är båda två precis som jag vill ha dom!


Och extra gott blir brödet med fyllning.


Bulltips 1: smält INTE smöret!


Lussekatter är en utmaning! Dom blir alltid snygga, men är ju så torra och tråkiga ...


Min favorit bland söta bakverk! Jag äter semlor året om.


Men se här! En uppfinning av min manwww.pysselitenskarlslok.blogspot.com,. När jag kom hem från universitetet en novemberdag 2000, hade han bakat hjärtformade semlor till mej.